Nålebinding

Historie.

Teknikken er meget gammel og har vært brukt både i og utenfor Europa. De eldste eksempler på nålebindingsarbeider i Norden er fra vikingtiden.

I løpet av middelalderen overtar strikkingen nålebindingens plass, og teknikken ble mer eller mindre glemt. Analyser av funn av nålebindings-tekstiler fra jernalder- og vikinggraver, har gjort det mulig å for oss å ta opp igjen denne eldgamle teknikken. Begrepet «nålebinding» ble introdusert på 1970-tallet.

Til nålebinding bruker man en flat nål av bein eller tre. Man nålebinder ved å lage en løkke og drar nål og tråd gjennom. Knuten som blir dannet blir ikke strammet, men danner den neste løkken. Maskestørrelsen avgjøres av størrelsen på tommelen. Nålebinding gir et slitesterkt resultat som ikke rakner, men det er noe mer tidkrevende.

I hovedsak ble teknikken brukt til fremstilling av vanter, votter, sokker og forskjellige bruksting. Gjennom tidene har man nålebundet med plantefibre, dyrehår og ullgarn.

Funnstedene gav navn til stingene som var brukt, som Oslo-sting, Korgen-sting, Yorksting og Mammen-sting, alle danner de forskjellige mønstre i det ferdige resultatet.

Det finnes et utall mange forskjellige sting. På «You Tube» finner du mange, og videoer for hvordan du gjør det.

Nålebinding dobbelt Oslo-sting
Nålebinding dobbelt Oslo-sting

Utstyr.

Nålebindingsnål og ullgarn som kan toves. For å skjøte trådene må det være mulig å filtre trådendene  sammen. Nålebindingsnåler finnes i tre, bein, plast, metall og i alle størrelser. Velg den nålen som passer best i hånden din.

Nålebindingsnåler
Nålebindingsnåler

Vikinglue-oppskrift .

Luer i nålebindingsteknikk
Luer i nålebindingsteknikk

Vi bruker Vamsegarn og finullgarn. Men alt garn kan brukes, så sant det kan toves. Det er fordi at trådene skal skjøtes, ved at de toves sammen.

Legg opp masker etter hodeomkretsen. Mål omkrets og legg til 5-10 cm. Vidden blir mindre når du begynner å nålebinde oppover. Det finnes ingen oppskrift med antall masker, fordi størrelsen på tommelen og strammingen av løkkene, er ulik fra person til person.

Nålbind ca 13 cm for dame, og ca 14-15 cm for herre.

Felling (gjøres ved at du tar opp 2 løkker istedenfor 1):

Nålebind 5 omganger hvor det «felles» hver. 10 maske.

Nålebind 4 omganger hvor det «felles» hver 5 maske.

Nålebind 3 omganger hvor det «felles» hver 3 maske.

Toppen gir seg selv etter hvert.

Nålebunnede produkter:

Litteraturliste:

  • Ann Ravn og Maria Lind Heel: «Lær at nålebinde» – et hefte.
  • Museumshåndtverkerne: «Nålbinding» Norsk folkemuseum, Oslo.
  • Raulandsakademiet
  • Store norske leksikon
  • Mervi Pasanen: «Med en nål. Bli kjent med nålebinding» Oversatt av Katja Kålheim. Vest-Agder-museet. 2017.