Sølvsmykker i ringteknikk

Vikingene likte å pynte seg, det viser flere arkeologiske funn fra denne tiden. Smykker var også en del av pynten. Gull og sølv var det kun de færreste som eide, så vi går ut fra at det var høvdinger og dere familier som eide slik prakt. Vanlige folk måtte nøye seg med smykker av glass, leire, steiner, men også rav og perler.

Sølvsmykker som er funnet fra vikingtiden viser at vikingene strikket kjeder av både fin og grov metalltråd.

Vi vet også at de laget enkle kjeder av sølvringer i ”ankerteknikk”. Det er funnet sølvkjeder laget på denne måten i finske vikinggraver fra ca. År 1000.

I Oseberg tekstilgruppe har vi begynt å lage sølvsmykker med teknikker fra vikingtid, og med andre kjeder av ringer som er av senere, og dels ukjent, opprinnelse.

VIKINGSTRIKK

er vi i ferd med å prøve oss på, men har foreløpig ikke laget dette for salg, vi må lære mer! Kjedene er laget i en enkel teknikk med flere tråder som flettes sammen.

Sølvstrikk
Sølvstrikk

ANKER

er når ringer settes sammen to eller flere parallelt. Bredden og tykkelsen på ringene kan variere.

Sølvarmbånd - anker
Sølvarmbånd – anker

FLAT BRYNJEKJEDE

er et annet mønster av ringer som baserer seg på vikingenes brynjer. Opprinnelsen til brynjene er også usikker, men den kan spores langt tilbake til antikken.

Sølv - brynje
Sølv – brynje

KONGE-, DRONNING- og PRINSESSEKJEDER.

Disse kjedene er det vi lager mest av i tekstilgruppa. Det er uklart hvor gammel denne teknikken er, men vi vet at kongemønsteret har vært brukt i mange land, det er antydet at det kan være oppfunnet i Italia på Romertiden, men kildene til dette er også uklare.

REPKJEDE

er et enkelt, men veldig dekorativt kjede som man må vri på for å få frem effekten. Vi kjenner ikke opprinnelsen til dette kjede, men det er laget av ringer og vi bruker også denne teknikken.

Sølv - rep
Sølv – rep

UTSTYR

Vi bruker sølvtråd 935, den finnes i hard, medium og bløt og i ulike tykkelser. Vår erfaring er at det ikke egner seg å lage ringer i for bløtt materiale da ringene vil ”sige” og forandre seg.

Det er litt ulikt verktøy som trenges for de ulike teknikkene, men det grunnleggende er å ha tenger, avbitertang, boremaskin, dorer og evt. skrustikke.

Både teknikkene og nødvendig utstyr er veldig godt beskrevet i boken: «Vikingsmykker du kan lage selv.» Forfatter Irene From Petersen, oversatt til norsk av Ingrid Lie, gitt ut på Damm.