Spinne med håndten

SPINNE MED HÅNDTEN (håndtein).

Spinne med håndten
Spinne med håndten

En håndten er en kort trepinne/stav som i en av endene eller midt på, er utstyrt med en rund skive som fungerer som et svinghjul. Hjulet blir også omtalt som spinnehjul eller håndteinsnelle. Svingskiven kan være laget av stein (f.eks. kleberstein), metall, bein eller tre.

Og svinge på en håndten, vil si å spinne/tvinne en tråd, og ved hver omdreiing tilføres garn sno. En høyrehendt person svinger gjerne til høyre og får Z-spunnet garn.

Håndtener har vært i bruk i Europa helt siden steinalderen. Håndten, lodder og svinghjul er det vanligste funnet i kvinnegraver fra vikingtiden, men er også funnet i mannsgraver.

Samene brukte håndtener fram til 2. verdenskrig. For dem var det lettere å ha med seg, enn en rokk. Håndtener kunne de ha med seg overalt og den var billig.

Det spesielle med garnet er at det blir mer trukket ut og blir mykere.

Ser vi på mytologien vår i norrøn tid, har vi skjebnegudinnene, nornene Urd, Verdane og Skuld som spinner skjebnetråder på en håndten.

Det tok mye tid å spinne garnet som skulle brukes til klær, seil og tepper. Derfor var både kvinner, menn og barn som deltok i dette arbeidet. Man kan tenke seg hvor mye garn som må spinnes for å kunne veve et helt vikingseil!