2014

TEKSTILGRUPPAS AKTIVITETER  2014

Tekstilgruppa flyttet til nye lokaler på gamle Eik barneskole fra Saba helsehus 8.mars. Det var en stor glede å få større lokaler,  2 store klasserom! Vi vasket, ryddet og flyttet igjen. Dugnadsgjengen stilte opp og flyttingen gikk raskt.

Vi har deltatt på følgende markeder:

Tønsberg Middelalderfestival 6. – 8. juni.

Tekstilgruppa har satt opp vikingteltet og flyttet inn på markedet for helga. På fredag formiddag var det åpent for skolebarn. De kom for å se og lære om gammelt håndtverk og historie. På kvelden åpnet selve markedet med salg av handelsvarer og underholdning.

Middelalderfestivalen er en tidsreise tilbake til byens storhetstid, da kongerikets maktsentrum lå i Tønsberg. (Fra 1200-tallet til den den ødeleggende brannen i 1536.)

Nordisk vikingmarked på Midgard – Borrekaupangen 4.- 6-juli.

Borre vikinglag arrangerer Nordisk Vikingmarked på Borrekaupangen annenhvert år. Markedet er et av de største vikingmarkedene i Nord-Europa!

«Til Borremarkedet kommer handelsmenn og håndverkere fra hele Europa, musikere, krigere, gjøglere, og mere til, for å gi deg en spennende og ekte opplevelse av vikingtiden.»

Tekstilgruppa hadde noen flotte dager sammen med båtlaget og andre vikinger. Fakkeltog fredags kveld og felles bespisning lørdags kveld. God vikingmat! Vi har det alltid hyggelig sammen!

Julemarked på Vikingodden.

Tekstilgruppa arrangerte julemarked sammen med båtlaget. Hyggelig stemning og flotte utstillere. Vi stekte sveler, plantefarget garn og viste fram  håndtverk. Saga Oseberg rodde julenissen til brygga i Tønsberg. Barn og voksne gikk i fakkeltog til Tønsberg torv, hvor det var julegrantenning. Ordentlig julestemning i byen.

Salgsboden på julemarkedet på Vikingodden
Salgsboden og flittige tekstildamer

Andre arrangementer:

Vårgilde.

Vårgilde ble arrangert 11. april for både tekstilgruppa og Oseberg båtlag. Det var spleisefest, der alle tok med mat til et felles bord.

Oppstart av byggingen av Klåstadskipet.

Stiftelsen Nytt Osebergskip (SNOS) startet 16.mai 2014 å bygge en replika av Klåstadskipet. Klåstadskipet gikk i handel da det forliste helt på slutten av 900-tallet, i den grunne Klåstadkilen utenfor Larvik. Skipet ble oppdaget i 1893 og gravd frem i 1970. Nå ligger det på Slottsfjellmuseet i Tønsberg.

Her kan du lese mer om Klåstadskipet:  https://no.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A5stadskipet

Vi kokte brenneslesuppe og serverte gjestene. Vi viste fram håndtverk og koste oss i solskinnet.

Vikingnatten.

Tekstilgruppa og båtlaget hadde en hyggelig kveld nede på Vikingodden. Vi hadde vikingleker og koste oss med god mat. De som ønsket det, overnattet i vikingtelt, eller ombord på Saga Oseberg.

Når Saga Oseberg er ute på oppdrag med gjester, er det gjerne også vikingleker på land. Da er det fint å ha prøvd de ut selv først. F.eks. konebæring, steinstøt og bueskyting. Vi fikk oss mang en god latter!

Sjøsetting av Prinsesse Kristinaskipet 14. juni.

Prinsesse Kristinaforeningen av Tunsberg har bygget et middelalderskip  til ære for Prinsesse Kristina.  Kristina-foreningen vil løfte fram prinsessens betydning for Tønsberg. Kristina giftet seg med Don Felipe i 1258 for å styrke forholdet mellom Norge og Spania. Kristina døde i Spania bare 28 år gammel. Båtbyggerne Geir Røvik og Jan Vogt Knutsen i Stiftelsen Nytt Osebergskip har hatt ansvar forbyggingen.

Ønsker du å vite mer om historien, les her: https://no.wikipedia.org/wiki/Kristina_av_Tunsberg

http://www.kristina-av-tunsberg.no/

Impregnering av seilet til Saga Oseberg.

Seilgruppa hadde impregneringsdugnad 24. juni. Flere i tekstilgruppa var med og hjalp til. Solskinn og varmt vær, nede på Vikingodden. Alle fikk utdelt sitt område, og en viss mengde impregnering. Dette skulle pensles på det området de fikk utlevert. Dette var måten for å få det mest mulig jevnt smurt utover. I ettertid viser det seg at det var et vellykket prosjekt. «Seilet fanger brisen og slipper stormen igjennom!»

Kystens landsstevne i Oslo 17. – 20. juli.

Følgende informasjon er hentet fra: https://lokalhistoriewiki.no/Forbundet_KYSTENs_landsstevne_2014

«Forbundet KYSTENs landsstevne 2014 var en stor båt- og kystkulturfestival som ble arrangert i Bjørvika i Oslo havn 17. til 20. juli 2014 under mottoet «Båten – Norges nasjonsbygger». Temavalget henger sammen med tohundreårsjubileet for Grunnloven av 1814. Mellom 250 og 300 båter og skip av alle størrelser deltok på stevnet. Det var også boder på Sukkerbiten der man presenterte foreninger som er tilknytta eller samarbeider med Forbundet KYSTEN og ulike håndverkstradisjoner knytta til båtbygging. Flere fartøy som tidligere gikk som rutebåter i Oslofjorden satte opp turer etter rutetabellen fra 1914, og det var også en lang rekke oppvisninger under stevnet.»

Saga Oseberg seilte inn til Oslo for å være med på stevnet. Tekstilgruppa deltok med salgskiosk og håndarbeid. På kvelden lagde vi felles mat og koste oss. Strålende vær og masse folk!

Tønsberg kystkulturdager og Tønsberg båtrace.

Loggen Kystlag arrangerte 8. – 10. august en folkefest på Kystkultursenteret i Tønsberg. Det var aktiviteter både inne og ute. Det var utstillere av ulik slag, salgsboder med mat og drikke, program for barn, underholdning, shantier og visepub.

For første gang ble det arrangert båttrace i Tønsberg indre havn med stor success. Det ble mye liv og røre i byen, med både båtrace og kystkulturdager.

 «Verdens kuleste dag» på Akershus festning 17.august.

Saga Oseberg i Oslo på "Verdens kuleste dag"
Saga Oseberg i Oslo på «Verdens kuleste dag»

Sparebankstiftelsen DNB arrangerer hvert år en aktivitetsdag for barn og unge på Akershus festning i Oslo. Tekstilgrupppa og båtlaget hadde laget egen vikingleir med vikingaktiviteter.

"Verdens kuleste dag"
«Verdens kuleste dag»

Marked på Vikingodden og Musikalen om Håkon Håkonson.

Lørdag 13. september var det marked på Vikingodden. Tekstilgruppa plantefarget garn og stekte sveler. En trivelig dag, og mange interesserte forbipasserende.

Om kvelden viste de «Musikalen om Håkon Håkonson – kampen om tronen» på Oseberg kulturhus. Mange av oss fikk se denne flotte forestillingen.

Frivillighetsmesse på Oseberg kulturhus 27.-28. september.

I den anledning ble det arrangert et lite marked på Vikingodden. Tekstilgruppa deltok med salgskiosken vår og demonstrasjon av vikinghåndtverk.

Vikinglørdag på Vikingodden
Vikinglørdag på Vikingodden

 ”Vikingenes håndverk” på Midgard/Gildehallen 3. november.

Vi deltok på denne håndtverksdagen sammen med båtlaget. Midgard Historiske Senter var mer enn fornøyd med deltakelsen vår – vi var et meget bra bidrag til Vikingtidssatsningen i Vestfold. Det er alltid hyggelig å høre.  Til sammen bidro vi med kløyving av tømmer, smed, treskjærere, seil, vev og tekstil.

Julegilde 11. desember kl. 18:00-23:00 i Gildehallen i Borre!

Julegilde i Gildehallen
Julegilde i Gildehallen

Oseberg båtlag og tekstilgruppa samles til julegilde i den flotte Gildehallen  på Midgard. Her ble grillet det helstekt lam. Vi fikk rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter, smakte veldig godt. Til dessert var det sjokoladekake og kaffe/te.

Jul på museet.

Siste søndag i advent var det igjen tid for «jul på museet». På Slottsfjellsmuseet og oppe i de gamle husene på Tallak, var det julestemning. Barn kunne støpe lys, lage dørkranser og lage små trebåter. Husflidens bakstekoner fylte husene med deilige nystekte boller og brød, og de stekte nydelige sveler. Tekstilgruppa satt  i et av de gamle husene og gjorde håndarbeid. Noe dårlig lysforhold, men slik var det vel også i gamle dager.

Vikinglørdager på Vikingodden.

"Salgskiosken" vår på Vikingodden
«Salgskiosken» vår på Vikingodden

Tekstilgruppa var på vikingodden ca. en lørdag i måneden, sammen med Oseberg båtlag, som hadde dugnad. Det var alltid god stemning på odden. Mange folk gikk forbi og så på det vi drev med, og mange slo av en prat. Vi plantefarget garn, brikkevevde, nålebandt, pjonet og broderte. Passet det slik, hjalp vi dugnadsgjengen med tjæring, skraping, bæring av ballast osv.

Det er et unikt samhold nede på odden.

Foredrag og kurs: 

Viking-sølvsmykker.

Sølvsmykker laget av Nøtterøy husflidslag
Sølvsmykker laget av Nøtterøy husflidslag

Flere av oss deltok på foredrag om viking-sølvsmykker på Nøtterøy husflidslag og vi lot oss lett inspirere. Helgen 5. og 6. april sendte vi 2 medlemmer på kurs med Jorun Berulfsen fra Nøtterøy husflidslag. Etterpå holdt vi kurs internt på tekstilgruppa. Siden har mange laget flotte armbånd, halskjeder og ørepynt. Det er sølvsmykker i ringteknikk,

Se mer informasjon på: http://osebergtekstilgruppe.no/handtverk-i-vikingtid/solvsmykker-i-ringteknikk/

Skinntrykk.

Vi fikk låne trykkblokker av Tønsberg husflidslag og hadde internt kurs i skinntrykk. En av våre medlemmer hadde god erfaring og underviste oss. Vi klippet opp skinn av spælsau og lagde sitteunderlag. Noen trykket også på hele skinnfeller.  Etterpå kantet vi skinnene med brikkebånd. Det ble etterhvert vårt varemerke. Vi også lagde sitteunderlag for salg.

Veldig kjekt å ha sitt eget sitteunderlag når vi er ute på markeder og andre arrangementer. Det luner godt og tar veldig liten plass, når man ruller det sammen.

Sying av “Viborgskjorte”

Viborgskjorte
Viborgskjorte

Vi målte, tegnet og sydde vår egen «viborgkjorte».

Linskjorten er et arkeologisk funn fra Viborg i Danmark. Det er mange ulike sømmer på denne skjorten. Alle sømmene syes for hånd.

Skinnbelte.

Skinnbelte
Skinnbelte

Vi lagde vårt eget belte i skinn.

Vi kjøpte historiske spennner og pynt, og satte i gang. Moro med alt man kan lage selv.

Brikkevevskurs.

Nybegynnerkurs i brikkevev er populært. Vi blir stadig flere som mestrer teknikken. Vi brikkevevde det enkle Osebergbåndet.

Skipsgarderoben.

Vikingdrakter til utleie
Vikingdrakter til utleie

Alle nye medlemmer av tekstilgruppa får veiledning, slik at de kan sy sine egne drakter.

Skipsgarderoben er utleiegarderoben vår. Stadig er det noen som trenger å leie en vikingdrakt for en kveld.

Medlemmene våre bidrar til å skape et mangfold, der ingen drakter er like. Noen klipper, noen broderer, noen syr og noen brikkevever bånd. Hele tiden lærer vi noe nytt.

Mat i vikingtiden.

Tekstilgruppas medlem Christine Ethel Browne holdt et inspirerende og lærerikt foredrag om mat i vikingtiden. Hun snakket om krydder, urter, grønnsaker, kjøtt og bær som fantes i vikingtiden.

Foredrag om Osebergtekstilene.

I november arrangerte Vestfold husflidslag foredrag om Osebergtekstilene på Slottsfjellsmuseet. Marianne Vedeler fra Kulturhistorisk museum holdt foredrag om silken i Osebergfunnet. Hun har utgitt boken: «Fra Silkeveien til Oseberg». 

Silkestoffene i Oseberggraven var skåret opp i smale strimler som trolig har dekorert kvinnenes klær. Silken ble importert fra sentral-Asia og områdene rundt den østlige delen av middelhavet.

Les mer Silkeveien her :

http://www.academia.edu/1890844/Fra_Silkeveien_til_Oseberg_._Viking_2011_Volum_74._s._137-148