2015

TEKSTILGRUPPAS AKTIVITETER  2015

2015 var det året da tekstilgruppa måtte flytte ut av lokalene ved gamle  Eik barneskole. Tønsberg kommune hadde leid ut lokalene til Wang toppidrett. 7. april flyttet vi til gamle Klokkeråsen skole. Vi pakket, ryddet, vasket og flyttet. Snart var vi i full gang igjen!

Vi har deltatt på følgende markeder:

Re Middelalderdager.

Re Middelalderdager arrangeres hvert år helgen i uke 6 på Revetal utenfor Tønsberg. Festivalen startet som formidlingsdelen til prosjektet «Slagene på Re», og er nå en godt etablert vinterlig middelalderfestival i hjertet av Vestfold. Re Middelalderdager lar deg oppleve middelalderen på nært hold, gjennom lukter, smaker, lyder, lys og mørke, samspill og lek.

Selv om det var kaldt, var deltagerne veldig fornøyde. Bålkos, suppe og god stemning!

Middelalderfestivalen i Tønsberg.

Juni er tid for Middelalderfestival i Tønsberg. Middelalderfestivalen er en tidsreise tilbake til byens storhetstid, da kongerikets maktsentrum lå i Tønsberg. (Fra 1200-tallet til den den ødeleggende brannen i 1536.) På  festivalen ser vi oppvisninger og opptog i middelalderdrakter, markedsaktiviteter og formidling av middelalderhistorie.

Tekstilgruppa deltok med salgstelt og viste fram gammelt håndtverk. Vi lærer også bort ulike teknikker, dersom noen ønsker å prøve, f.eks. nålebinding. Det er viktig å holde i hevd gamle håndarbeidsteknikker, så formidling står sentralt i tekstilgruppa.

Midgard Vikingfestival.

Midgard Vikingfestival
Midgard Vikingfestival

Det var vikingmarked rundt Gildehallen på Midgard historiske senter i Borre. Tekstilgruppa hadde med salgsteltet, og vi hadde fine dager sammen med andre vikinger.

 

 

Vikingfestival i Vestfold.

For første gang ble det arrangert vikingfestival i Tønsberg.

«Bak festivalen står det representanter fra kunst og kultur, frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig forvaltning i Tønsberg og Vestfold. Målet er å øke bevisstheten og kunnskapen blant kommunens innbyggere og tilreisende om byen og fylkets rike vikinghistorie. Festivalen skal bidra til liv og røre i bybildet med viking som tema.» (sitat: Tønsberg vikingfestival).

Festivalen skal være gratis for alle. Leker, foredrag, underholdning og inngangsbilletter er gratis.

Mange frivillige stilte opp og det var en vellykket festival!

Andre arrangementer:

Vårmarked i Fossnes kunstnerlandsby «GLEDENS DAG».

 Vi ble invitert til å komme på deres vårmarked. Vi hadde med salgskiosken vår, og demonstrerte håndarbeid. I området var det en flott natursti med kunstneriske overraskelser underveis – en flott dag.

Vikingnatt på Vikingodden.

Oseberg båtlag og tekstilgruppa møttes på Vikingodden og grillet mat og hadde det hyggelig sammen. Denne gangen var temaet: «Tønsberg Maritime Kulturforum». Vi gikk alle turen rundt Tønsberg havn og fikk guiding på de ulike stedene, bl.a. Bertine, Riggerloftet og ombord på «Kysten». Mer informasjon om denne turen, finner du på:

https://tonsbergmaritimekultur.no/maritime-kulturforum-i-tonsberg

Dagen ble også brukt til talgsmelting, i regi av «Rigg- og ullseilgruppa» i båtlaget. Seilet til Saga Oseberg ble  impregnert i 2014, men vi hadde mer fåretalg igjen som måtte smeltes. Tekstilgruppa deltok gjerne på dette. Sosialt og trivelig – det luktet «får-i-kål» på hele Vikingodden.

Les mer om «Rigg- og ullseilgruppa på: http://sagaoseberg.no/velkommen/rigg-og-ullseilgruppa/

Noen overnattet i vikingtelt  og var klare til «lørdagsdugnad» dagen etterpå. Lørdager er faste dugnadsdager i båtlaget. Saga Oseberg trenger stadig vedlikehold, eller det er ro-oppdrag pågang. Andre ganger reiser båtlaget på tokt. Mange i testilgruppa er også medlemmer i båtlaget.

Forbundet Kystens landsstevne i Sandefjord.

I juli arrangerte Gokstad kystlag, Øyas venner og båtlaget GAIA landstevne ved Huvikslippen på Framnes. Arrangementet var bygget opp rundt de tre temaene; Hvalfangst, skipsbygging og vikingtid, tre sentrale deler av historien til Sandefjord som sjøfartsby. Tekstilgruppa deltok og hadde med salgskiosken.

“Verdens kuleste dag” på Akershus festning.

«Verdens Kuleste Dag» er en helt gratis aktivitetsdag for små og store på Akershus festning, arrangert av Sparebankstiftelsen DNB. 37 ulike organisasjoner stilte med et vidt spekter av aktiviteter som passet alle og enhver.

Tekstilgruppa og båtlaget lagde en stor vikingleir, med vikingleker. Veldig populært, kø på alle aktiviteter. Tekstilgruppa hadde med linposer som barna trykket motiver med Osebergkatten og dragehode på. En far ville også ha dragehode på t-skjorten sin – det fikk han. Barna fikk prøve seg på snorslynger og fikk se gammelt håndtverk fra vikingtiden.

Jul på museet.

Slottsfjellsmuseet og Vestfoldtunet på Tallak var i år igjen arena for de gode og tradisjonsrike opplevelsene, som var med på å skape førjulsstemning. Gang rundt juletreet i foajeen på museet og ute på tunet var smeden i arbeid. På Vestfoldtunet ble det formidlet håndverkstradisjoner, julebakst, kransbinding og lysstøpning.  Tekstilgruppa var med og skapte god førjulsstemning.

Vikinglørdager på Vikingodden.

Tekstilgruppa er på Vikingodden en lørdag i måneden, dersom været tillater det. Vi liker å være en del av miljøet på Vikingodden, dessuten treffer vi mange forbipassendende, som synes det er spennende å se hva vi driver med. Er det noen som ønsker å lære de ulike teknikkene, viser vi dem det, og de må gjerne få prøve selv.

 

Foredrag og kurs:

Boken "REN ull"
Boken «REN ull»

Vi var på Slottsfjellsmuseet og hørte på foredraget «ull av gull»  med Ingunn Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiassen. Vestfold husflidslag arrangerte.

Salgsutstilling av skinn fra Gammel Norsk Spelsau, råull og garn produsert i Vestfold. Det ble demonstrert spinning med rokk.

En hyggelig kveld!

Garving av skinn
Garving av skinn

I april med det avholdt garvekurs v/Elis Bill. En ivrig gjeng holdt til nede på Vikingodden, og garvet sitt eget skinn.

 

 

 

I slutten av mai ble vi invitert av Tønsberg husflidslag til å være med til lin-entusiast Sveinung Danielsen i Sandefjord. Dette ble innholdsrik og spennende kveld. Vi bakte alle vårt eget brød, stekt i steinovn ute på terassen. Han tok oss med rundt i hagen, hvor han hadde plantet lin. Han holdt foredrag om hvordan man tilbereder linen gjennom hele prosessen fra plante til lintråd. Han vevde også løpere selv. I kvernhuset hadde han en kvernstein som malte korn, drevet av vannkraft/bekk i hagen. Han hadde også en liten urtehage og en tjæremile, så vi fikk se hvordan tyri ble til tjære. Til slutt spiste vi nybakt brød med ost og syltetøy, og nøt kveldssolen og utsikten i godt selskap. En uforglemmelig kveld, han var meget kunnskapsrik og han hadde en fortellerglede utenom det vanlige.

I oktober var det igjen foredrag på Slottsfjellmuseeti regi av Vestfold husflidslag.  Annemor Sundbø holdt fordrag om «spelsau og samspill». Interessant og spennende!

Vi besøker også Kongsberg husflidslag. Vi holder foredrag og viser håndtverk.  En engasjert gjeng og mange spørsmål.

Vikingyoga. Tekstilgruppemedlemmet vårt Ada holder weekend-kurs for medlemmene i tekstilgruppa og båtlaget. Hun driver Ananda yogasenter i Tønsberg.

Vikingyoga
Vikingyoga