2016

TEKSTILGRUPPAS AKTIVITETER 2016

Vi har deltatt på følgende markeder:

Re Middelalderdager.

Bålkos - suppekoking
Bålkos – suppekoking

Re Middelalderdager lar deg oppleve middelalderen på nært hold gjennom lukter, smaker, lyder, lys og mørke, samspill og lek.

Med middelaldermarked, artister og egne aktiviteter både for store og små, er denne lille, sjarmerende festivalen den eneste vinterlige middelalderfestivalen i Norge.

Festivalen arrangeres hvert år helgen i uke 6 på Revetal. Festivalen startet som formidlingsdelen til prosjektet «Slagene på Re», og er nå en godt etablert vinterlig middelalderfestival i hjertet av Vestfold.

Middelalderfestivalen i Tønsberg.

Skyggeteater på Tønsberg Middelalderfestival
Skyggeteater på Tønsberg Middelalderfestival

Middelalderfestivalen er en tidsreise. Vi reiser en helg i året tilbake til byens storhetstid, da kongerikets maktsentrum lå i Tønsberg. (Fra 1200-tallet til den den ødeleggende brannen i 1536.) På  festivalen ser vi oppvisninger og opptog i middelalderdrakter, markedsaktiviteter og formidling av middelalderhistorie til skolebarn.

Hovi Vikingmarked (Færøyene).

Vi var 5 fra tekstilgruppa som reiste til Færøyene på vikingmarked, noen dager i mai. Vi ble tatt godt i mot og fikk bo på en skole sammen med andre vikinger. En lite, men veldig hyggelig marked. Vertskapet tok oss med på biltur, med full guiding underveis. Skulle bare hatt mer tid, men vi kommer gjerne tilbake. Det er alltid vikingmarked på Hovi hver siste helg i mai, et besøk er å anbefale.

Her finner du mer informasjon om den lille plassen Hovi på Suðuroy :

https://no.wikipedia.org/wiki/Hov_(F%C3%A6r%C3%B8yene)

Nordisk vikingmarked på Midgard – Borrekaupangen.

Borre vikinglag arrangerer Nordisk Vikingmarked på Borrekaupangen annenhvert år. Markedet er et av de største vikingmarkedene i Nord-Europa!

Til Borremarkedet kommer handelsmenn og håndverkere fra hele Europa, musikere, krigere, gjøglere, og mere til, for å gi deg en spennende og ekte opplevelse av vikingtiden.

Tønsberg vikingfestival.

Tekstilgruppas salgstelt
Tekstilgruppas salgstelt

Vikingbyen Tønsberg, Norges eldste by, har hatt en voldsom oppblomstring av interesse for byens vikinghistorie de siste årene. Det startet med byggingen av en fullskala arkeologisk replika av Osebergskipet, «Saga Oseberg», i full offentlighet ved Brygga i Tønsberg.

Bak festivalen står det representanter fra kunst og kultur, frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig forvaltning i Tønsberg og Vestfold. Målet er å øke bevisstheten og kunnskapen blant kommunens innbyggere og tilreisende om byen og fylkets rike vikinghistorie.
Festivalen er gratis for alle, det gjelder også leker og foredrag.
Mer informasjon om festivalen finner du her: http://vikingsaga.no/

 

Andre arrangementer:

Vikingnatt på vikingodden.

Tekstilgruppa og Oseberg båtlag var samlet en junikveld og grillet mat sammen på Vikingodden. De som ønsket det, overnattet i vikingtelt. Tema: gjennomgang og sjekk av våre egne selvoppblåsbare redningsvester. Vi trives sammen!

Nesjarspelet og markedsdag i Helgeroa.

Vi deltok på markedsdagen i Helgeroa (Brunlanes – Larvik). Vi hadde med salgsteltet vårt og hadde en flott dag. På kvelden var vi «skuespillere» i Nesjarspelet, ombord på Saga Oseberg.

Les mer om Nesjarspelet på: http://www.nesjarspelet.no/

Verdens kuleste dag på Akershus festning.

Sparebankstiftelsen DNB arrangerer hvert år en aktivitetsdag for barn og unge på Akershus festning i Oslo. Tekstilgrupppa og båtlaget hadde laget egen vikingleir med vikingaktiviteter. Det ble noen hektiske timer, men du verden så morsomt. Vi hadde med linposer som barna fikk trykke på, med motiv av Osebergkatten og dragehode. Vi hadde sydd barne-vikingtunikaer som barna fikk låne ombord i en av båtene vi hadde med.

Plantefarging i Botanisk hage – åpen dag i vikinghagen.

Flere i tekstilgruppa reiste til Oslo og Botanisk hage og plantefarget garn. Stor interesse blant publikum. En hyggelig dag.

Vikingskipsmuseet i Oslo.

Vi ble invitert innover for å delta på en barne- og familiedag på Vikingskipsmuseet. Vi hadde med salgskiosken vår og vi fikk sitte ved siden av Osebergskipet og vise fram håndtverk fra vikingetiden. Det var en stor dag for oss alle.

Julemarked på Fagertun i regi av Nøtterøy husflidslag.

Vi hadde med kiosken vår, og fikk oppleve god gammeldags julemarked på den gamle gården. Det er alltid hyggelig å treffe nye mennesker og formidle kunnskaper om vikinghåndtverk.

Foredrag og kurs.

Vi besøkte Tønsbergs husflidslag og deltok på deres foredrag om «vaid».

Vi besøkte Nøtterøy husflidslag og deltok på deres foredrag om «plantefarging».

Vi reiste til Kjelsås husflidslag og holdt foredrag og viste fram vikinghåndtverk.

Vi reiste til Drammen og holdt kurs i Bayeux-sting hos Lidir Viking og bueskytterlag.

Preben Fossaas kom på besøk til oss i tekstilgruppa og holdt foredrag om Spælsau og ull. Det var spennende å høre om denne gamle sauerasen. Han var eneleverandør av ull til seilet til Saga Oseberg, og han fortalte om denne prosessen.

Egne utviklingsprosjekter:

Oseberg brikkevevsbånd 34D-prosjektet startet opp. Vi var 5 tekstiljenter som hadde en spesiell interesse for dette brikkebåndet. Vi begynte å brikkeveve de kopiene som allerede fantes. Etterhvert meldte behovet seg, for å studere originalen på Vikingskipsmuseet. Vi fikk komme inn og studere det i mikroskop. Nye tolkninger kom til etterhvert, og prosessen er i gang.

Saga Osebergtapetet – historien om byggingen av Saga Oseberg. En engasjert prosjektgruppe ble satt ned og begynte planleggingen av prosjektet. Vi søkte midler og fikk et tilskudd på kr. 75000,- fra Gjensidigestiftelsen. Det ble engasjert en kunstner som skulle tegne «tapetet». Gruppa satte i gang å lage broderipakker, for salg og kursing i «bayeux-sting».